Leefstijlbegeleiding

Leefstijlbegeleiding

Wim te Wierik is als fysiotherapeut en leefstijlcoach gespecialiseerd in het behandelen en begeleiden van chronische aandoeningen als bijv. overgewicht (BMI > 25) met als mogelijk gevolg diabetes mellitus, hart en vaatziekten (HVZ) of slijtage klachten. Bij deze aandoeningen ontstaat al snel dagelijkse fysieke inactiviteit. Verminderen van overgewicht is een van de doelen van het Nationaal Preventieakkoord van de Nederlandse regering. Het reduceren van het lichaamsgewicht hangt nauw samen met het aanpassen van de leefstijl.

De fysiotherapeut kan preventieve interventies rondom leefstijlbeïnvloeding oppakken. Als leefstijlcoach is de fysiotherapeut een professional die integraal samenwerkt met aangrenzende disciplines als de huisarts, uitvoerders van beweegactiviteiten maar ook de gemeente. De fysio­therapeut beschikt over verschillende mogelijkheden om de intake, coaching en gedragsverandering in te passen in zijn praktisch handelen. Een plan om samen te werken met het gebruik van de sociale kaart van de wijk en een gezonde wijkaanpak is een voorwaarde om inhoud te geven aan de “gecombineerde leefstijlinterventie”, GLI.

Bewegen op recept (BOR), op verwijzing van de huisarts is daar een voorbeeld van. BOR is een initiatief van Jokeslifestyle.

Kijk op www.fysiotherapiehelmerhoek.nl naar een filmpje over BOR. Of kijk op de website www.jokeslifestyle.nl

Vergoeding en verzekering:

Sinds 1 januari 2019 wordt de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) vanuit de basisverzekering vergoed aan mensen met een matig verhoogd gewichtsgerelateerd gezondheidsrisico volgens de criteria uit de richtlijn Obesitas en de Zorgstandaard obesitas. Dit geldt voor mensen met een:

  • BMI ≥ 25 met verhoogd risico op hart­ en vaatziekten (HVZ) of diabetes mellitus type 2 (DM2) door risicofactoren;
  • BMI ≥ 25 met andere chronische aandoeningen,
  • BMI ≥ 30

De gemeentepolis van Menzis (Menzis GarantVerzorgd) vergoedt de GLI vanaf BMI > 25 zonder de aanvullende voorwaarden.

Vergoeding voor leefstijlbegeleiding valt in sommige situaties onder de aanvullende verzekering. Voor een aantal interessante sites, klik op een van de volgende links:

www.fysionet.nl

www.defysiotherapeut.com

www.jokeslifestyle.nl

www.sportaal.nl

www.loketgezondleven.nl